- لایوآپس به مجموعه فعالیتهای جاری و با سرعت بالایی گفته میشه که بازی رو زنده نگه میداره و از تکراریشدن اون جلوگیری میکنه. خلاف روش سنتی که عمدتا با آپدیتهای بزرگ و هرچند وقت یک بار بازی را بهروز نگه میداشتند، لایوآپس با اضافهکردن محتواهای جدید، برگزاری رویدادهای بهروز و مناسبتی، پیامها و پیشنهادات مخصوص برای هر کاربر و بسته به رفتار و عملکردش در بازی، بدون نیاز به آپدیت، روی چرخه عمر بازیکن از زمان ورود تا زمان پاککردن بازی تمرکز داره و سعی میکنه طول عمر بازیکن رو افزایش بده.
- تعدادی از فعالیتهای لایوآپس که میشه به اون اشاره کرد:
- اضافه شدن یک چلنج ویژه به بازی برای مدت محدود (با استفاده از گیمپلی اصلی بازی و اعمال تغییرات بدون نیاز به آپدیت، از طریق سرور انجام میشه)
- اضافه شدن کانتنت (اسلحه، آواتار، کاراکتر و هر چیزی که توی بازی شما کانتنت به حساب میاد) به صورت مناسبتی با رویدادها یا ترندهای جامعه، مثلا: مسابقه دربی، المپیک، پخش یک سریال پرطرفدار، همکاری با هنرمندان پرطرفدار، عید نوروز، یک اتفاقی که به تازگی در جامعه ترند شده و ...
- اضافه شدن مود خاصی از بازی برای مدت محدود با جوایز خاص ( یک مود با گیمپلی کاملا جدید)
- پیشنهادات ویژهی مناسبتی (بستههایی برای خرید، جایزه ویژه و ... )
- نکاتی درباره فعالیتهای لایوآپس:
- همونطوری که توی تعریف لایوآپس اشاره شد، این فعالیتها باید به صورت سریع انجام بشن و برای همین منظور قطعا نیاز هست که یک زیرساخت فنی مناسب طراحی و پیادهسازی بشه و ابزارهایی رو در اختیار ما قرار بده که با استفاده از اون ها بشه خیلی سریع ریاکشن نشون داد و برای هر فعالیت نیاز به کار فنی سنگین نباشه.
- برای اینکه این فعالیتها به بهترین شکل انجام بشن نیاز هست که افرادی که هر کدوم نقشی در اجرا دارند با همدیگه سینرژی خوبی داشته باشند.
- این فعالیتها باید تقریبا همیشه یا بیشتر زمانها به طور قابل پیشبینی در بازی وجود داشته باشند تا کاربرها احساس کنند که همیشه محتوای جدید توی بازی وجود داره.
- هر کدوم از این فعالیتها باید هدف و KPiهای مشخص خودشون رو داشته باشند که میتونه موارد مختلفی مثل: Engagement, Referral Rate, Sales, ... رو شامل بشه و بهطور منظم اونها اندازه گیری بشند و حتما دیتاها ذخیرهسازی بشند تا بعدا بشه اونها رو آنالیز کرد.
- این فعالیتها با توجه به تجربهها و دیتاهای گذشته باید همیشه در حال بهینهسازی باشن.
- خیلی توصیه میشه که فعالیتهای مارکتینگی کاملا با فعالیتهای لایوآپس همسو باشه.
- همچنین استاندارد جدیدی که داره توی دنیا ایجاد میشه و تیم ما هم به سمت اون داره حرکت میکنه، قابلیت Season Pass در بازیهاست. شما حتما توی بازیهای مطرح مثل: Fortnite , Clash Royale و ... این فرم از ارائهی محتوا رو دیدید؛ ولی اگر بخوام به طور خلاصه به این ویژگی اشاره کنم:
شما توی هر فصل که مدت مشخصی داره و بعد از اون به پایان میرسه و فصل بعدی شروع میشه، یک تم خاص برای بازی تعریف و سعی میکنید اکثر فعالیت هایی که در بالا به اون ها اشاره کردم رو حول محور اون تم خاص طراحی کنید و توی این مسیر هم جایزههای خاصی رو برای کاربر در نظر میگیرید.
- تا اینجا سعی کردم به خلاصهای از این کانسپ اشاره کنم و در ادامه به تجربیات تیم خودمون و فعالیتهای فعلیمون اشاره میکنم:
ما از وقتی شروع کردیم به فکر ایجاد یک زیرساخت منسجم نبودیم؛ به همین خاطر برای هر فعالیت باید هزینه زیادی میکردیم و این باعث میشد تنوع کارها هم کمتر بشه، چون ریسورس محدوده، ولی کمکم سعی کردیم یک زیرساخت مناسب فنی و یک ورکفلو خوب برای همکاری اعضای مختلف درگیر فعالیتها ایجاد کنیم. تا امروز که یک تیم مستقل لایو-آپس متشکل از : یک نفر از مارتینگ، یک نفر پروداکت، سه نفر فنی، یک طراح UI/UX، یک نفر مسئول محتوا و یک نفر از تیم پشتیبانی در کنار همدیگه و با سینرژی حداکثری و تمرکز کامل، این فعالیتها رو انجام میدن و بهترین پرفورمنس رو الان داریم تجربه میکنیم. گیم دیزاینر، دیتا آنالیست، گرافیستها هم در صورت نیاز با این تیم همکاری میکنند، ولی هنوز عضو ثابتی از این تیم نیستند.
ماموریت نیروهای فنی برای بلند مدت این هست که بتونند ابزارهایی رو تولید کنند تا این تیم کاملا از تیم فنی مستقل بشه.
فعالیتهایی که انجام میشه:
- مدیریت فصلهای کوییز با نام کوییزپلاس و همکاری با تیم مارکتینگ برای همافزایی حداکثری
- طراحی و اجرای چالشهای مناسب
- اضافه کردن سوالات، آواتارها و پیشنهادات ویژه متناسب با رویدادها به بازی
- توسعه و بهبود زیرساخت و ابزارهای موجود
- بهینهسازی همهی فعالیتها با توجه به دیتاهای گذشته
- من سعی کردم توی این مطلب کلیتی از بحث لایو-آپس رو بهش اشاره کنم تا یک دید نسبتا خوب برای دوستانی که مخاطب این چند پاراگراف هستند، ایجاد بشه؛ ولی خیلی جزئیات مهم هم ممکنه وجود داشته باشه که شاید نشه اینجا به همهی اونها اشاره کرد. در آینده سعی میکنیم با کمک بچههای ما محتوای تخصصی بیشتری هم در این حوزه ایجاد کنیم و اگر دوستان هم پیشنهادی داشته باشند برای برگزاری کارگاه یا راههای دیگه، حتما استقبال میکنیم.
@سروش شهبازی
خیلی ممنونم از اطلاعات جامع و کامل تون جناب ناطقی عزیز
تو یکی از تاک هاتون در مورد وجود ماموریت های روزانه هم صحبت کرده بودین که اونا هم میتونه مناسب باشه در این مورد هم اگه میشه درباره جزییاتش توضیحی بدین
یه سوال دیگه ای هم که داشتم تعامل طراحان و نیروی های فنی تیم live ops چه جوری هست و چرا تعداد نیروهای فنی به نسبت زیاد هستند چون اگه زیرساخت محیا باشه کار فنی سنگینی نیاز نیست همینطور که خودتونم گفتین و به صورت متوسط هر فیچری که اضافه میکنید یا فعال میکنید چقد زمان میبره؟
خواهش می کنم،
ماموریت های روزانه بیشتر یک فیچر ثابت هستن اگرچه توی Retention میان مدت و حتی بلند مدت کاربر هم تاثییر میذارن، البته اون ها هم نوعی طراحی بشن که توی فعالیت های لایوآپسی به شما کمک کنند ولی نکته این هست که مفاهیم پشت هر کدوم رو درک کنیم و در جای مناسب ازشون استفاده کنیم.
برای سوال دوم، همون طوری که اشاره کردم زیر ساخت فعلی هنوز نیاز به کار داره و این توسعه کار زمان بری هست ولی ماموریت بلند مدت بچه های فنی این هست که زیرساخت و ابزارهای موجود رو طوری توسعه بدن که بدون نیاز به کار فنی با استفاده از پنل های مشخص بقیه اعضا بتونن فعالیت های لایوآپسی رو مدیریت کنند،
و در مورد تعامل طراحان و نیروهای فنی، بعضی از فعالیت های بزرگ یا جدید توی جلسه های مشترک بین تعدادی از بچه های تیم لایوآپس، مارکتینگ و طراحان بازی، ایده پردازی میشن و بعد توی تیم لایو-آپس در موردشون بحث میشه و بعد از تایید نهایی طرح داکیومنت میشه و مراحل اجرایی برنامه ریزی میشن،
تعداد زیادی از فعالیت های روتین هم توی خود تیم لایوآپس طراحی، برنامه ریزی و اجرا میشن.
در مورد زمان اضافه شدن فیچرها، در حال حاضر چالش های جدید و بزرگ تقریبا توی ۲ هفته اضافه میتونن بشن که اون ها دیگه به زیرساخت موجود اضافه میشن و برای استفاده مجدد کمتر از ۱ روز یا حتی توی چند ساعت با کمترین کار فنی قابل اجرا هستن.
چالش های کوچیک تقریبا توی کمتر از ۲ روز اضافه میشن و توی کمتر از ۲ ساعت قابل استفاده مجدد هستند.
در مورد بقیه فعالیت ها هم تعدادی که ابزار مناسب اونها به مرحله خوبی رسیده کمتر از ۱ساعت یا ۳۰ دقیقه با توجه به تست کامل، انجام میشن.
یه نکته ای رو هم اضافه کنم به مطلب بالا اینکه فعلا اعضای خود تیم کار QA رو انجام میدن ولی به زودی نیروی QA، ابتدا به صورت پاره وقت و بعد به توجه به زیاد شدن حجم کاری تمام وقت به تیم لایوآپس اختصاص خواهیم داد.
دوستانی که میخوان با مقدمات لایو اپس بیشتر آشنا بشن، GooglePlay Academy دوره خوبی در مورد این موضوع داره:
https://playacademy.exceedlms.com//student/activity/10030-an-introduction-to-liveops